Codenaam HDR43/63704

August 3, 2016

Codenaam HDR43/63704

Dit boek vertelt het verhaal van mijn MGA, hoe is het zover gekomen, welke zoek- en ontdekkingstocht is ondernomen en wat is het uiteindelijke resultaat geworden?

Belangrijk ook om de ervaringen te delen nadat de MGA daadwerkelijk was aangeschaft en spik-en-span in de garage ongeduldig wachtte op de eerste toertocht.

Wat begon als een onschuldige reclame uiting op Facebook is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe passie, mijn MGA uit 1959. Niet alleen het zoeken naar de auto, maar ook alle gebeurtenissen die daarvan een direct gevolg zijn geweest, maken deze auto tot meer dan een classic car. Ik heb interessante mensen ontmoet die vol enthousiasme en geestdrift vertellen over deze auto en hun avonturen. De enorme inspanning om de auto weer terug te brengen naar een rijdbare staat. Voor mij is de auto vooral bijzonder om de vormgeving, de historie van de MG in het algemeen en die van de MGA in het bijzonder, het plezier om op een vrij moment te gaan toeren en het verzamelen van collector items van de MG uit de periode 1951 – 1959.

Maar vooral is de auto bijzonder omdat hij in hetzelfde jaar is gebouwd als waar ik zelf in ben geboren:

1959


Hoe het allemaal begon

We schrijven maart 2015, gewoon een doordeweekse dag. Terwijl er tv wordt gekeken, ligt de iPad op schoot en wordt er dus gemulitasked. Wat is die hinderlijke reclame op FB toch steeds van onze lokale classic car specialist: Classic Job? Een Austin Healy Sprite, bijnaam Frogeye, te koop in opdracht van de eigenaar (plaatje 1 Advertentie Classic Job, maart 2015). De auto staat ook op Marktplaats. De gedachte komt even bij mij op: dat is leuk, een auto uit je geboortejaar. We swipen verder op de iPad.

In die week blijft de reclame steeds weer terugkomen. Een toch wel vervelend bijverschijnsel van Facebook, al die ongewenste reclame. En hoe je daar weer vanaf komt is vaak een zoektocht op zichzelf. Maar daardoor nestelt er zich wel iets in mijn hoofd. 27 maart. Mijn verjaardag. Vandaag wordt ik 56 jaar. Een mooie dag met cadeau´ s, familie en vrienden. Is er iets wat je graag zou willen hebben? Ik speel, alhoewel al lang niet meer actief, saxofoon. Een cadeau van Anita toen ik 40 werd. Het is een Yamaha en na veel lessen heb ik er enigszins mee leren omgaan, maar een echt talent blijk ik niet te zijn. Alleen mijn, inmiddels overleden, moeder vond alles mooi en kon met bewondering zitten luisteren en genieten. Ook die tijd is niet meer en de saxofoon staat al weer te lang in de standaard te wachten op nieuwe bezieling. Maar ooit was een sax uit mijn geboortejaar een wens. Dan maar een auto uit 1959?

Ik begin er thuis in de weken erna voorzichtig over te praten. Zal ik mijn Nissan 370z verkopen en een oldtimer aanschaffen? Iedereen in mijn omgeving verklaart mij voor gek. Zo’n mooie sportauto, 366 pk, snel, comfortabel en een speciale verschijning verkopen? Waar begin je aan, en je kan niet eens zelf aan een auto sleutelen!

Toch ben ik vasthoudend en weet Anita zover te krijgen om eens bij Classic Job te gaan kijken. Op zaterdagochtend gaan we kijken. Best wel zoeken tussen al die auto’s. Dat kleine blauwe koekblik in de hoek blijkt de Frogeye te zijn. Ik vraag mij ook direct af of dit wel verstandig is, maar besluit toch in de auto te gaan zitten. Halverwege de instapweet ik al wat het wordt: dit ga ik dus niet doen. We kijken nog wat rond, en zichtbaar opgelucht gaat ook Anita weer mee naar huis. Einde oefening, wat een dom idee. 

Juli 2015. We hebben een actieve zomervakantie gepland. We gaan eerst een paar dagen naar Praag en aansluitend maken we een fietstocht van een week langs de Duitse rivier de Elbe. Daarna naar Krakau in Polen, met als belangrijkste bestemming een bezoek aan Auschwitz-Birkenau. We zijn deze vakantie met de Nissan, ik noem hem “de Z”. Geweldige rit door Duitsland, veel bekijks in Tsjechië en rondrijden in Polen trekt ook veel aandacht van opgeschoten jonge jongens in bizar uitgebouwde auto’s. Veel BMW en Golf. Het voelt soms wel wat bedreigend, maar uiteindelijk gaat het allemaal goed en genieten we van de vakantie en het rijden met de Z. Na thuiskomst wordt de Z grondig gewassen en gepoetst en staat er dan weer als nieuw bij. Een race training op het circuit van Zolder (B) in augustus en een toertocht door de Ardennen met een rondje rijden op het circuit van de Nurburgring (D), met vrienden van de 350Zclub in september, liggen in het verschiet.

Tijdens de dagen in augustus op het circuit van Zolder, vertel ik van het korte Austin Healy frogeye avontuur. De vrienden reageren zoals verwacht. Hoe heb je dat kunnen overwegen? En waarom ben je dan hier op het circuit? Maar goed dat je je bedacht hebt. We genieten van de dagen en doen veel spannende race-ervaringen op het circuit op. (plaatje 2 Wim naast de Z op circuit van Zolder).

Eind augustus ben ik op uitnodiging van een relatie te gast op het Sail 2015 evenment in Amsterdam. Het is mooi weer, de zon schijnt volop en ik ontmoet veel nieuwe mensen. Met evenzoveel nieuwe verhalen. Mijn gastheer blijkt een oldtimer te hebben. Eigenlijk, hij had er een, want de Porsche (ik weet niet meer uit welk jaar) moest helaas wegens ruimtegebrek en andere prioriteiten plaats maken. Het onderwerp is gevallen en ik vertel van mijn Austin Healy ervaringen. We wisselen ervaringen uit en met mannen op een boot gaat het al snel over mannendingen. In dit geval auto’s. Ik wordt weer enthousiast bij de gedachte.

Maar een inruil van de Z wordt lastig. Een mooie, maar specifieke en toch ook nog wel prijzige auto. En dat midden in een crisisperiode (of zou het nog erger gaan worden?). Een de gewenste opbrengstwaarde ligt wel wat boven de vraagprijs van de Healy. Een slechte onderhandelingspositie, als er al een bedrijf interesse heeft in een inruil. Particulier verkopen is niet zo mijn ding, ik ben tenslotte een financieel mens. Best wel conservatief en voorzichtig op sommige momenten.

Dus draaien we de zaak om. Wat wordt er aan classic cars uit 1959 aangeboden, tegen een prijs die ongeveer gelijk is aan de gewenste inruilwaarde van de Z. Het blijkt een geniale ingeving en een ander segment auto’s laat zich zien. Niet de grote broer van de Frogeye, die is echt boven budget en de prijzen zijn sowieso wat overgewaardeerd, de naam en faam van dit merk heeft duidelijk invloed op de vraagprijs.

Het zijn vooral de Engelse klassiekers die ruim aangeboden worden, ook uit 1959 en ik wordt al snel gegrepen door de mooie lijnen van de MGA. Hij oogt als een sportwagen, is meer auto dan de Frogeye, is nog redelijk snel en de gedachte aan een cabriolet – dat noemen ze bij MG een roadster – maakt deze auto al snel tot mijn favoriet. En de prijzen voor een MGA in uitstekende tot concours staat liggen ook binnen mijn budget.


De zoektocht kan beginnen

De toertocht naar de Ardennen is begin september gepland en we spreken een gezamenlijk ontmoetingspunt af bij de benzinepomp XXXXX aan de A73 ????

In de tussentijd ben ik een serieuze zoektocht op internet begonnen om een oldtimer uit 1959, binnen het budget, te zoeken. Hoewel andere merken ook de aandacht krijgen, wordt het wel duidelijk dat een MGA het meeste aanspreekt. Er blijken ook veel aanbieders te zijn. Van grote spelers in de oldtimer markt tot kleine – gespecialiseerde – adressen. Hoe gaan we daar nu een verstandige keuze tussen maken?

Ik kom al surfent over het internet uit bij Auto Speziale in Sint-Michielsgestel. Een autohandelaar gespecialiseerd in bijzondere auto’s, zowel qua merkenaanbod als qua modellen en bouwjaren. Er staan twee MG’s op de site. Een mooie groene MG B 1800 roadster, in een soort rallye uitvoeringen uit 1965. Daarnaast staat een rode MG A 1500 roadster uit 1959 te pronken. Het toeval wil dat we op weg naar de Ardennen rit vrijwel langs Sint-Michielsgestel rijden. We besluiten om een afspraak te maken om de auto’s te bezichtigen alleen moet dit dan wel erg vroeg op de zaterdagochtend. De eigenaar van Auto Speziale, Will Hoezen, is een echte verkoper en maakt dus in alle vroegte met ons een afspraak voor bezoek aan de showroom.

Van een wilde gedachte naar realisatie

 

Deskresearch op internet

Wat blijken er veel aanbieders te zijn

Waar moet je opletten

Zal inruil mogelijk zijn

Bezoek aan Hofman te Leek

MGA bij Autospeziale in St.Michielsgestel

Wil evt inruilen

 

Afspraak maken als naar toertocht Ardennen (sept)

Verliefd?

Reactie van de Z mannen

De Z gaat MP op, wat is een realiseerbare opbrengst?

Wel wat reacties, maar blijkt lastig

Toon weet een specialist in de buurt Gijs, van TopGear in Lith

Afspraak AS bezichtiging, proefrit en inruilgesprek

Gaan beide nog op vakantie, dus wordt pas half okt

 

Bezoek aan Altena in Ane (Gramsbergen/Hardenberg)

Gesprek met vrouw neemt zorg om techniek/sleutelen bij ons wel wat weg

Geen inruil mogelijk, maar ook niet de gewenste 1959-er

 

Testrit MGA

Er blijkt technisch wel wat te repareren

Gijs kan alles maken

Gevaarlijke rit, maar “we doen het”

Inruilvoorstel komen we uit

Het is nu definitief

Auto gaat twee weken later naar Gijs, we nemen afscheid van de Z

Werkzaamheden bij Gijs

Ophalen met autoambulance van Willems

 

 

Lid geworden van MGATO club

Lid geworden van MGCCH

Lid geworden van de KNAC

 

Info verzamelen ter voorbereiding op koop

A register

Desk search MGA chassis en motorblok matching numbers

No Comments